• erkan@agritedaviunitesi.com
  • 0 534 859 51 73
  • Uz.Dr.Erkan TEYİN

Bel Boyun Sırt Ağrıları Ameliyatlı mı Ameliyatsız mı ?

BEL VE BOYUN AĞRILARINA SEBEP OLAN YAPILAR NELERDİR ?

Halkımız arasında bel ve boyun ağrısına sebep olan iki sebep olduğu gibi bir yanlış bilgi vardır. Bel ve boyunimiz ağrıdığı zaman bel ve boyun fıtığı yada bel ve boyun kayması olduğumuzu sanır doktor doktor dolaşır filimler çektiririz. Oysa bel ve boyun bölgesinde kaslar, omur kemikleri arasındaki yastıkçıklar (diskler), omurları birbirlerine bağlayan bağlar, omurları birbirine arkadan birleştiren eklemler (faset eklemler), omurlardan çıkan sinirler ağrıya sebep olabileceği gibi, kalça eklemi, leğen kemiği eklemi, karın içindeki organlardaki sorunlar bel ve boyun ağrısına sebep olabilir.

HER BEL VE BOYUN AĞRISI TEDAVİ EDİLMELİ MİDİR ?

Bel ve boyun ağrıları ani başlangıçlı, uzamış ve müzmin bel ve boyun ağrıları olmak üzere 3 ayırabiliriz. Ani bel ve boyun ağrıları demek başlamasından itibaren 4 hafta içinde geçen bel ve boyun ağrılarıdır. Bu hastaların % 60 ının bel ve boyun ağrıları bir ay içinde geçer. Ancak bir ani bel ve boyun ağrısı geçirenlerin en az % 45 inde bel ve boyun ağrısı tekrarlar. Uzamış bel ve boyun ağrısı durumu da bel ve boyun ağrısı şikayetinin 4 ila 12 hafta arasında sürmesi olarak tariflenir. Bu gruptaki hastaların % 90 nının şikayetleri 3 ay içinde geçer. Müzmin bel ve boyun ağrısı ise 12 haftadan uzun süren bel ve boyun ağrıları için kullanılır ve hastaların şikayetleri azalıp artmakla birlikte süreklidir. Bu üç gruba ayırdığımız hastaların hepsi doktora başvurmalıdır. Yapılan muayene onucuna göre tedavi planlanmalıdır. Ani ve uzamış bel ve boyun ağrılı hastaların tedavisi basit yöntemler ile başarı ile yapılmaktadır. Ancak müzmin bel ve boyun ağrısı tedavisi daha zahmetli, bir çok uzmanlık alanındaki doktorların beraber çalışarak tedavi edebileceği bir durumdur. Ani başlayan bel ve boyun ağrısında dahi alta acil ameliyat gerektirecek bir hastalığın çıkabileceğini de söylemek isterim.

NE ZAMAN BEL VE BOYUN AĞRISI ŞİKAYETİ İLE DOKTORA BAŞVURULMALIDIR ?

Şiddetli olmayan ani başlayan bel ve boyun ağrıları doktora genellikle başvurmaz. Bu yanlış bir davranış değildir. Ağrılar şiddetli ise, birkaç gün içinde ağrınız geçmedi ise, ve ağrıdan dolayı yaşam kaliteniz çok bozuldu ise doktora başvurabilirsiniz. Ancak bazı durumlar vardır ki acilen doktora başvurmak gerekir. Ağrı ile beraber kaka veya çiş kaçırma var ise, kasıkta ve makat bölgesinde uyuşukluk karıncalaşma hissediyorsanız, bacağınızda ileri derecede kuvvet kaybı oldu ise acilen doktorunuza başvurmalısınız. Müzmin bel ve boyun ağrısı olanlarda da bu durum ani olarak ortaya çıkabileceğini de söylemek isterim.

DİĞER DOKTORA BAŞVURULMASI GEREKEN ÖNEMLİ DURUMLAR NELERDİR ?

20 yaşının altında veya 55 yaşının üstünde ortaya çıkan bel ve boyun ağrıları, öncesinde yüksekten düşme gibi bir kaza olması, dirençli gittikçe artan dirençli bir ağrının varlığı, sırt ve göğüs kafesine vuran ağrı, sebepsiz kilo kaybı, daha önceden var olan kanser verem gibi hastalıkların varlığı, uzun dönem steroid (kortizol) kullanıyor olma, bacağa veya topuğa yayılan ağrı uyuşukluk kuvvet kaybı, omirilikte yapısal bozukluklar olması durumunda doktora başvurulmalıdır.

BEL VE BOYUN AĞRISI İLE DOKTORA BAŞVURULDUĞUNDA HANGİ HASTALIKLARIN TANISI KONABİLİR ?

Doktora başvuran her bel ve boyun ağrısının tanısı konamayabilir. Ağrı ve fiziksel rahatsızlıklar ile buna sebep olabilecek dokulardaki bozukluk arasında ilişki kurmak bazen çok zor olabilir. Bel ve boyun ağrısı oluşturacak hiçbir neden bulunamayabilir. 100 insanın 70 i hayatlarının bir döneminde mutlaka bel ve boyun ağrısı geçirmiştir. Basit bel ve boyun ağrıları bunun ilk sırasını almaktadır. Basit bel ve boyun ağrısına sebepler, arasında en sık sebepte kas kökenli mekanik bel ve boyun ağrılarıdır. Romatizmal hastalıklar diğer bir sebeptir. Bel ve boyun bölgesindeki yapıların iltihabı (kemikler, yastıkçıklar, bağlar ) ani veya müzmin bel ve boyun ağrısı yapabilir. Yine kemiğin yapısındaki bozukluklar, kemik erimesi, iskeletteki eğrilikler bel ve boyun ağrısına sebep olur. Yaşa bağlı değişikliklerde bel ve boyun ağrısı yapar. Yaş ile beraber omurilik kanalı daralır, eklemlerin yapısı bozulur sinirlere bası yapar. Yastıkçıkların omurilik kanalına doğru fıtıklaşması ve sinirlere bası yapması (bel ve boyun fıtığı) diğer bir ağrı sebebidir. Yine fıtıklaşma olmadan yastıkçıklarda oluşan yapısal bozukluklarda (yırtıklar) ağrıya sebep olur. Üst üste binmiş omur kemiklerinin kayması da ağrının diğer bir sebebidir. Nadirde olsa omuriliğin kendi hastalıkları ağrı sebebidir. Bel ve boyun çevresindeki eklemlerde ağrıya sebep olur. Kanserin omuriliğe yayılması veya kemik iliği kanserleri de bel ve boyun ağrısına sebep olur. Zührevi (cinsel yolla bulaşan) hastalıklarda bel ve boyun ağrısı yapabilir.

BEL VE BOYUN AĞRILARININ SEBEBİNE YÖNELİK BİR SIRALAMA YAPARSAK İLK SIRAYI HANGİ HASTALIK ALMAKTADIR ?

Bu hastalar daha çok 20 ile 55 yaşları arasında bel ve boyun ve kalçada duydukları uyluğun üst kısımlarına yayılabilen ağrılardır. Bacağa yayılmazlar. Genellikle tedavi gerekmeden geçerler yada basit ağrı kesicilerden fayda görürler.

EVDE BASİT BEL VE BOYUN AĞRILARI İÇİN YAPABİLECEĞİMİZ UYGULAMALAR NELERDİR ?

Daha önce benzer şikâyetler ile kullandığımız basit ağrı kesiciler kullanıla bilir. İstirahat, eksersiz, soğuk sıcak uygulamaları, ev tipi kas uyarıcı cihazlar (TENS) kullanılabilir. Ancak bir önceki yazımızda bel ve boyunirttiğimiz kırmızı bayrak dediğimiz bulgular varsa acilen doktora başvurulmalıdır.

YATAK İSTİRAHATİ SANILDIĞI GİBİ FAYDALI MIDIR ?

Yatak istirahatı 3 günden uzun olmamalıdır. Üç günden uzun yatak istirahatı bel ve boyun ağrısının geçmesini daha da zorlaştırmaktadır. Kemik, kas yapıların zayıflamasına bel ve boyunde sertliğe, fiziksel aktivitenin kaybına, depresyona, ağrıyı daha fazla hissetmeye sebep olur. Yatak istirahatı sırasında dahi germe egzersizlerine devam edilmelidir. İstirahat yatarak geçirilmemelidir. Ancak ağır aktiviteden de uzak durulmalıdır. Günlük aktivitelerimiz, yürüyüşümüz devam etmelidir. Sabit egzersiz bisikletine binme ve yüzmede kesinlikle iyileşmeye faydalı aktivitelerdir. Başlangıçta egzersiz zor ve ağrılı olabilir. Ancak egzersiz yapılmaya başlanmaz ise tedavide o kadar gecikir. Yavaştan başlayan kısa süreli egzersizi zamanla süresini ve zorluğunu artırabiliriz. Başlangıçta 10 dakikalık egzersiz yeterli iken hedef 30 dakikalık kalbimizin dakikada 100 ün üzerinde attığı egzersiz olmalıdır.

Basit bel ve boyun ağrısı geçmez ve doktora baş vurulur ise hangi tedavi yöntemleri kullanılır ?

Kas gevşeticiler ve ağrı kesiciler tedavinin genellikle ilk basamağıdır. Birçok hasta fizik tedavi uygulamasından fayda görür ve yapılmalıdır.AKUPUNKTUR, RADYOFREKANS TERMOKUAGULASYON ,LASER TEKNOLOJİSİ, SİNİR BLOKLARI, KATETER TEDAVİLERİ , EKLEM VE DOKU İÇİ ENJEKSİYON TEDAVİLERİ , OMURİLİK PİLİ TEDAVİSİ VB bir çok yöntem bel ve boyun ağrısında kullanılmaktadır.

bel_boyun_1

Bel ve boyun ağrısında ne zaman hangi radyolojik işlemler (röntgen) yapılmalıdır ?

Daha önce de bahsettiğimiz ve kırmızı bayrak adı verdiğimiz şikâyetler varsa (ağrı ile beraber kaka veya çiş kaçırma, kasıkta ve makat bölgesinde uyuşukluk karıncalaşma hissi, bacağınızda ileri derecede kuvvet kaybı) gecikmeden hastanın röntgen ve MR ı çekilmelidir. 20 yaşının altında veya 55 yaşının üstünde ortaya çıkan bel ve boyun ağrısı, öncesinde yüksekten düşme gibi bir kaza olması, dirençli gittikçe artan bir ağrının varlığı, sebepsiz kilo kaybı, daha önceden var olan kanser verem gibi hastalıkların varlığı, uzun dönem steroid (kortizol) kullanıyor olma, bacağa veya topuğa yayılan ağrı uyuşukluk kuvvet kaybı, omurilikte yapısal bozukluklar olması durumunda radyolojik işlemler yapılmalıdır. Yine 4 haftayı geçmesine rağmen geçmeyen bel ve boyun ağrısında radyolojik işlem yapılmalıdır. Ağrı tedavisi yapılacak hastalar ile ameliyat olacak hastalardan radyolojik işlemler istenmelidir.

Röntgen, MR veya tomografi ne zaman çekilmelidir ?

Hastalar ve doktorlar bazen en basit bel ve boyun ağrısında dahi tomogrofi veya MR gibi ikinci üçüncü sırada yapılması gereken radyolojik işlemlere yönlenmekte, röntgen istememektedir. Oysa düz röntgen bir çok bel ve boyun ağrısı için tanı koydurtucu olmaktadır.

Geçmeyen bel ve boyun ağrısında başka hangi testler yapılmalıdır ?

İltihaplar ve lösemi gibi bazı hastalıklar bel ve boyun ağrısı yapabileceğinden kan sayımı, kanda iltihap arayan testler, romatizma testleri, kas ve sinirlerin çalışmasını kontrol eden EMG testi doktorunuz tarafından istenebilecek diğer testlerdir. Ancak doktorunuzun size zaman ayırıp yapacağı ayrıntılı muayene hepsinden değerlidir.

Bel ve boyun fıtığı nedir ?

Bel ve boyun omur kemikleri bir kanal oluşturacak şekilde üst üste sıralanışlardır. Bu kanaldan omurilik geçer. Omurilikten her omur kemiğinin kenarından geçerken ağaç dalları gibi sinir çıkar ve gövde ve bacaklara doğru uzanır. Omur kemiklerinin arasında rahat hareket yapmamızı sağlayan yastıkçıklar vardır. Bu yastıkçıkların içi jel benzeri, yumuşak kauçuk benzeri bir yapıdadır. Dışı ise sağlam bir zar tabakasından oluşmuştur. Eğer bu yastıkçıklar omurun kanalına doğru bir balonlaşma yaparsa buna bel ve boyun fıtığı denir. Bu balonlaşma omuriliğe veya omurilikten çıkan sinirlere bası yapmaya başlarsa ağrı şikayetleri başlar. Bel ve boyun fıtığının ağrısı etkilenen sinir boyunca ilerler. Mesela topumuza dizimize doğru ağrı ilerler. Sadece bel ve boyunde olan ağrı varsa başka bel ve boyun hastalıklarını da düşünmek doğru olur.

Neden bel ve boyun fıtığı tanısı konmuş hasta fazla? MR (emar) tanı koymaya yeterli mi ?

Bel ve boyunli ağrıyan hasta doktora başvurduğunda MR (emar)çekiliyor. MR da yastıkçıkta bir fıtıklaşma görüldüğü anda bel ve boyun fıtığı tanısı konuyor. Oysa hastaların muayenesi bel ve boyun fıtığı ile uyumlu olmuyor. Hastalara tanı MR(emar) filmi üzerinden konulması sebebi ile sorun yaşanıyor. Oysa hiç bel ve boyuni ağrımamış yüz kişinin MR filmi çekilse 60 tanesinde bel ve boyun fıtığı gözleniyor. Yani MR tek başına tanı koymaya yeterli değil. İyi bir muayene daha iyi bir fikir verir. Muayene ile uyumlu olan, aynı hastalığı işaret eden MR ise çok anlamlıdır.

Yastıkçık ağrı yapar mı ?

Yastıkçıklar bel ve boyun fıtığı yaparak ağrıya sebep olsa da tek ağrı yapma sebepleri fıtıklaşma değildir. Yastıkçıkların yapısının bozulması da ciddi bir ağrı sebebidir. Musluk cuntalarının aşınması gibi zamanla aşınan omur yastıkçıkları bel ve boyun ağrısına sebep olur. Bu ağrı pek yayılmaz. Bel ve boyun bölgesindedir. Ancak bu ağrı ile beraber bel ve boyun fıtığı da birlikte olabilir. Yastıkçık ağrısı bel ve boyun fıtığı ameliyatı ile de geçmez. Başarısız bel ve boyun fıtığı ameliyatlarının sebeplerinden biridir.

Omur eklemleri de şiddetli ağrı yapar

Omur kemikleri arasında omurilik kanalını arkadan kapatan zincir gibi omurları birbirine tutturan eklem vardır. Zaman içinde bu eklemde dengesiz yüklenmeye bağlı bozulmalar olur, yıpranır. Bu eklemlerde genellikle bel ve boyun bölgesinde şiddetli ağrılara sebep olur. Özellikle bel ve boyuninde eğrilikler olan hastalarda sık görülür.

Bel ve boyun kayması nedir ?

Omur kemiklerinin birbiri üzerinde kaymasına bel ve boyun kayması denir. Genellikle öne doğru bir kayma olur. Bu kayma sırasında sinirler sıkışabilir veya sıkışmaya bilir. Kaymanın derecesine göre şikayetlerin derecesi değişir. Tedavide bu kayma derecesine göre bel ve boyunirlenir. Şikayetler incelendiğinde bel ve boyun fıtığı ağrısından farklı bir ağrı tipi tarifler hasta. Tedavisi de farklıdır. Az kayma olan hastalara fizik tedavinin fayda sağlayabileceği gibi, ağrı kliniklerinde çeşitli iğneli girişimler yapılmaktadır. İleri derece kaymalı hastalar ise beyin cerrahi veya ortopedi doktorlarınca ameliyat edilip, halk arasında platin olarak bilinen destekler bel ve boyune yerleştirilmektedir.

Omur kemiği çökmeleri :

Bu kemiklerin kireç taşı gibi ezilmesi ile gözlenen bir olaydır. Yaşlı hastalarda gözlenir sinir köklerinin sıkışmasına ve şiddetli ağrıya sebep olur. Ancak kanserli hastalarda ve kaza geçirenlerde de sık gözlenir. Tüm bel ve boyun ağrı tiplerini taklit edebilir. Ameliyat gerektirir. Yaşlılarda ve kanserli hastalarda iğne ile kemiğe sıhhi çimento verilerek kemik desteklenir.

Omur kanalı daralması nedir ?

Omur kanalı daralarak omuriliği sıkıştırmaya başlar. Zamanla hastalar yürüme ile olan her iki bacağa yayılan dinlenme ile geçen bel ve boyun bacak ağrısından şikayet etmeye başlar. Bu hastalık yaşlılık ile görülme sıklığı artsa da doğuştan var olan bir tipide vardır. Ameliyat gerektirir. Ameliyat gerekmeyecek kadar küçük olanlar, ameliyat edilemeyecek hastalar, ameliyat olmak istemeyen hastalara, siniri rahatlatmaya yönelik tedaviler ağrı hekimlerince uygulanır.

BEL VE BOYUN FITIĞI TANISI KONMUŞ HASTADA AMELİYATLIMI AMELİYATSIZMI TEDAVİ HANGİSİ NASIL PLANLAN MALIDIR ?

Daha önce bel ve boyunirttiğimiz kırmızı bayrak bulguları yoksa (kaka ve şiş kaçırma, makat ve cinsel organlarda uyuşukluk, hızla artan bacaklarda uyuşukluk ve kuvvet kaybı ) fizik tedavi denenmelidir. Fizik tedaviden hasta fayda görmezse küçük girişimsel işlemler (AMELİYATSIZ TEDAVİLER) uygulanmalıdır. Küçük girişimsel işler demek ile iğne ile röntgen altında uygulanan tedavilerden bahsediyoruz. Bu iğnelerin bir kısmından sinirleri rahatlatacak ilaçlar verilirken bir kısmı ile de yüksek teknolojili elektrikli cihazlar kullanarak (RADYOPREKANS LASER) tedavi yapılır. Hangi tedavinin kullanılacağı hastanın da beklentisi göz önüne alınarak ağrı hekimince bel ve boyunirlenir.

BEL VE BOYUN FITIĞINDA İLAÇLI SİNİR RAHATLATMA VE İLTİHAP DAĞITICI İĞNELER NASIL ETKİ GÖSTERİR. NE ZAMAN KULLANILIR ?

Fıtıklaşan disk(yastıkçık) sinirlere bası yapar, ayrıca disk içinden çıkan disk sıvısı da sinirlerde mikropsuz bir iltihap yaratır. Bu iltihap sinir çevresinde nedbe dokusu yaratır. Bu nedbe sinirin daha da sıkışmasına sebep olur. Röntgen altında sinir köküne ve disk çevresine iltihap dağıtıcı ilaç vererek iltihabın azalmasına ve nedbe dokusunun gerilemesini sağlarız. Biz bu işleme Epiduroplasti diyoruz. Bazı hastalarda sadece iğne ile tek seans uygularken daha kötü hastalarda katater dediğimiz ince bir boru yerleştirerek üç günlük tedavi yaparız. Tek seanslık iğne uygulaması aralıklı olarak iki defa yapılan hastanın 12 ay ile 36 ay arasında ağrısız dönem geçirme şansı % 80 civarındadır.

İĞNE KULLANILARAK YAPILAN DİĞER TEDAVİLER NELERDİR ?

Nükleoplasti son dönemde çok moda olan diğer bir yöntemdir. Halk arasında bunu disk (fıtık) buharlaştırma olarak bilinmektedir. Fıtıklaşmış diskin içine röntgen altında girilir. Ve bel ve boyunli bir kısmı elektriksel dalgalar ile ısıtılarak buharlaştırılır. Sinir üzerindeki bası ortadan kalkar. Uygun hastalarda kullanıldığında çok iyi cevap verirken, hasta doğru seçilmez ise fayda sağlamaz. Maliyeti daha yüksek bir uygulamadır. Benzer bir yöntemle de lazer ışını kullanılsa da daha pahalı olmasına rağmen diğerlerinden daha etkin değildir. Disk içine ozon uygulaması diğer bir yöntemdir. Disk içine uygulanan ozonla disk büzülür küçülür ve fıtıklaşan kısım geri çekilir.

OMUR KANALI DARALMASINDA YAPILAN AĞRI TEDAVİLERİ NELERDİR ?

Bel ve boyun fıtığına benzer şikayetler yapan bu hastalıkta da benzer tedavileri uygularız. Ameliyat olamayacak hastalar ile ameliyat olmak istemeyen hastalara ağrı tedavisi uygulanır. Nedbe dağıtıcı iltihap önleyici ilaçlar röntgen eşliğinde sinir çevresine ve omuriliğe uygulanır. Başarı oranları biraz daha düşük olmasına rağmen etkin yöntemlerdir. 100 hastaya yapılan uygulamadan sonra 12 aylık bir süre içinde 50 sinde ağrıda azalma, 64 hastada yürüme rahatlığı, 57 sinde ayakta durma rahatlığı sağlanmıştır.

OMUR KEMİĞİ ÇÖKMELERİNE NASIL MÜDAHALE EDİLİR ?

Hastalar genellikle kemik erimesi hastaları veya kanser hastalarıdır. Çöken kemik sinirleri sıkıştırır ve ağrı olur. Çöken kemiğin içine röntgen eşliğinde iğne ile girilerek tıbbi çimento ile kemiğin içi doldurulur. Sertleşen tıbbi çimento omurları destekler sıkışan siniri rahatlatır.

FITIKLARLA EN ÇOK KARIŞAN AĞRI DİSKOJENİK (YASTIKCIĞA BAĞLI) BEL VE BOYUN AĞRISINDA TEDAVİ NASIL YAPILIR ?

Diskojenik bel ve boyun ağrısı yastıkçıkların yapısının bozulması sonucu oluşan ciddi bir ağrı tipidir. Eskimiş musluk contaları veya eskimiş lastik toplar gibi bel ve boyun yastıkçıklarında yırtıklar oluşmuştur. Bu yırtıklar ile beraber normalde yastıkçıkların içinde olmayan sinirler oluşur. Genellikle orta hatta olan kalçalara yayılan bu ağrı iyi bir muayene ile ip uçları verebilir. MR(emar), tomografi bize tanıda yardımcı olabilse de kesin tanıyı koydurmaz. Tanı koymak için omur yastıkçığının içine röntgen eşliğinde bir iğne sokulur, iğnenin içinden röntgen ile görülebilir bir sıvı verilir ve yastıkçıktaki yırtıklardan kaçan sıvı görüntülenir. Eğer yırtık var ve sıvıyı yastıkçığa verirken ağrı oluyorsa tanı büyük olasılıkla konmuş olur. Tedavide ise diskin sinirinin yakılması anuloplasti ve IDET denen bir yöntem kullanılır. anuloplasti ve IDET denen yöntemde omur yastıkçığının içine bir iğne ile girilerek yastıkçık ısıtılır. Isınmış yastıkçık içindeki olmaması gereken ancak yırtıklarla beraber oluşan sinirler çalışmaz hale gelir. Bu yöntem bazen yeterli olmaz diğer birkaç yastıkçığın ağrısını taşıyan sinirde yakılması gerekir. Bazen bu hastalarda bel ve boyun fıtığı da olabilir. Bu hastalar bel ve boyun fıtığından ameliyat olsalar da bacaklarına vuran ağrı geçer ancak bel ve boyun ağrısı geçmez. Hastaya ameliyat yapılsa dahi halk arasında platin olarak bilinen ameliyatın yapılması gerekir.

OMUR KEMEİKLERİNİN KİREÇLENMESİNDE NELER YAPILABİLİR ?

Bu ağrı omur eğriliklerinde ve yaşa bağlı eklemler bozulduğunda daha fazla olur. Muayene bize tanısı konusunda ip ucu verir. Yine röntgen filmi, MR (emar), tomogrofi tanıya ipucu verir ancak tanı koydurtmaz. Tanı bu ekleme giden sinirin uyuşturulması ile konur. Röntgen altında iğne ile sinirin geçtiği yere ulaşılır uyuşturacak ilaç verilir. Sinir uyuşturulduktan sonra ağrı ortadan kalkarsa tanı konur. Tedavisinde yine röntgen altında iğne aynı sinir bulunur ve çalışması durdurulur. Bu sinirin çalışmasının durdurulması önemli sorun yaratmaz.

OMUR KEMİKLERİNİN BİRBİRİ ÜZERİNDE KAYMASI İLE OLUŞAN BEL VE BOYUN KAYMASI TEDAVİSİNDE ALTERNATİF TEDAVİ NELER YAPILABİLİR ?

Kaymayı düzeltmenin tek yolu ameliyat ile platin yerleştirmektir. Ancak ameliyat ileri derece kayma, bacaklarda kuvvet kaybı olması, diğer yöntemler ile geçmeyen bel ve boyun ağrısı gibi durumlarda ameliyat kararı verilirken bu durumlar dışında iğneli ağrı girişimleri yapılır. Kaymaya bağlı omur ekleminde fazla yük biner. Bir önceki paragrafta anlattığımız tedavi yöntemi bu rahatsızlıkta da kullanılır. Yine daha önce anlattığımız sinir rahatlatıcı ilaçlar, röntgen altında iğneler ile yapılır.

KAS KÖKENLİ BEL VE BOYUN AĞRISI TÜM AĞRILARA EŞLİK EDER

Kas kökenli ağrı anlattığımız tüm ağrı oluşturan hastalıklara eşlik eder. Anlattığımız diğer tedavilerin yanı sıra, kasılma ile oluşan ağrıda gerek fizik tedavi yöntemleri ile gerekse derin kas uyarılma tedavisi (akupunktur iğneleri ile yapılır) bu ağrılar azaltılabilir.