• erkan@agritedaviunitesi.com
  • 0 534 859 51 73
  • Uz.Dr.Erkan TEYİN

Küme Başağrısı

KÜME TİPİ BAŞ AĞRISI NEDİR ?

 Küme baş ağrısı dönemler halinde gelen, gün içinde geçip bir süre sonra tekrar başlayan bir ağrı çeşididir. Küme baş ağrısı denmesinin sebebi gün içinde 8 kez tekrarlaya bilmesi, bir ağrı kümesi oluşturup sonlanmasıdır.

KÜME BAŞ AĞRISI NASIL TANI KONUR ?

 Ağrı tipik bir özellik verir. Şiddetli bir ağrıdır. Başın tek tarafını tutar. 25 ila 180 dakika arasında devam edip sonlanır. Aynı gün içinde benzer şekilli 1 ila 8 kere tekrarlayabilir. Ağrı bu şekilde tekrarlayarak genellikle 2 hafta ila 3 ay içinde devam eder. 1 hafta gibi kısa bir dönem olabileceği gibi 1 yıl kadarda uzayabilir. Bu sürelerin sonunda hasta baş ağrısız en az bir aylık bir rahat süre geçirir. Bazen bu rahat durum yıllarca sürebilir. Hastaların % 10-20 sinde ise rahat geçen ağrısız dönem olmaz sürekli bir ağrı olur.

KİMLERDE GÖZLENİR ?

 Erkeklerde bayanlara göre 3-4 kat daha fazla gözlenir. Genellikle 20- 40 yaşlar arasında başlar. Göz arkasında ve kulak üst kısmında ağrı hissederler.

BERABER GELİŞEN BAŞKA ŞİKAYETLER VAR MI ?

 Hastaların ağrılı taraftaki gözünde iğnelenme hissi, yaşarma olabilir. Baş ağrısı ile aynı taraftaki burun deliğinde tıkanma ve burun akıntısı olabilir. Aynı taraf göz kapağında ödem ve şişlik gözlenebilir. Baş ağrısı ile aynı tarafta alında ve yüzde tek taraflı terleme olabilir. Göz kapağında düşme gözde ve göz bebeğinde ağrı ile eşzamanlı küçülme olabilir. Hasta baş ağrılı dönemde kendini yorgun ve sinirli hissedebilir.

SEBEBİ NEDİR VE ENDİŞELENECEK BİR SAĞLIK SORUNU YARATIR MI ?

 Sebebi yine tam olarak binmese de beyin içindeki damarların duyarlı olması, gevşeme kasılma kusuru olması ve beyindeki bazı merkezlerin çalışmasının fazla olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.

 Hastalar ilk atak geçirdiğinde beyin kanaması ağrısının ayırt edilmesi ve tanı konması gerekir. küme tipi baş ağrısı tanısı konduktan sonra ise hayat kalitesini bozmaktan başka bir tehlike yaratmaz.

KÜME TİPİ BAŞ AĞRISINDA ATAK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ?

 Hızla çok şiddetli bir baş ağrısına dönüştüğünden tedavide hızlı ve etkili olması gerekmektedir. Hastaneye başvuran hastalara saf oksijen ile nefes alma tedavisi etkili bir yöntemdir. Bu oksijen tedavisinde, baş ağrısı geçse de 15 -20 dakika devam edilmelidir. Bu tedavinin yan etkisi olmamasına ve rahatlıkla aynı gün tekrar kullanılabilmesine rağmen dezavantajları da vardır. Birincisi oksijen tedavisi için hastanın sağlık kuruluşuna gitmesini gerektir. Diğer dezavantajda ağrının bir iki saat sonra tekrar etme ihtimalinin olmasıdır. Çok dirençli geçirilemeyen küme baş ağrısında basınç odasında oksijen tedavisi uygulanması ağrıyı önleyebilir.

ATAK TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇ TEDAVİLERİ NELERDİR ?

 Atak şiddetli ağrıya sebeb olduğu için ağızdan alınan ilaçlardan çok cilt altına uygulanan ilaçlar tercih edilmektedir. Migren tedavisinde de kullanılan triptan grubu ilaçlar bu baş ağrısında etkili olmaktadır. Bu ilaçların tamamı baş ağrısı atağı varken kullanılır. Baş ağrısı yokken kullanılması baş ağrısının başlamasını engellemez. Daha baş ağrısı hafifken bu ilaçların kullanılması etkiyi artırır. Baş ağrısı iki saat içinde geçmez ise doktorunuzun da tavsiyesi ile tekrarlanabilir. Küme tipi baş ağrısında cilt altı tipleri etkili olsa da, iğne olamayan hastalarda ağızdan bu ilaçlar kullanılabilmektedir. Ancak yararı cilt altına yapılan kadar etkili olmamaktadır. Kusursuz değillerdir. Kalp hastaları için risk teşkil edebilir. Göğüs boyun gibi bölgelerde kasılma hissi, uyku hali sersemlik, yorgunluk gibi yan etkiler oluşturabilir.

 Atak tevdisinde bazı tansiyon ilaçları, basit ağrı kesicilerin iğne tipleri, magnezyum denen mineralin damar içine verilen tipi de etkilidir.

AĞRI HEKİMLERİNCE YAPILABİLECEK BAŞKA YÖNTEMLER VAR MIDIR ?

 Burundan sokulan ucu bölgesel uyuşturucu ilaç emdirilmiş pamuklu çubuk ile kafa sinirlerinden birinin çalışmasının yavaşlatılması ağrıyı azaltabilmektedir. Zararsız olan bu yöntem hastalara da öğretilip evde kendi tedavilerini yapmaları sağlanmaktadır. Burun kanaması dışında yan etki beklemeyiz.

KÜME BAŞ AĞRISININ BAŞLAMASINI ÖNLEYİCİ TEDAVİDE NELER YAPILMAKTADIR ?

 Bazı tansiyon ilaçları tansiyon tedavisinden bağımsız şekilde küme baş ağrısının başlamasını engelleyebilmektedir. Aynı şekilde bazı sara ilaçları da sinirlerin çalışmasını düzenleyerek küme baş ağrısını engellemektedir. Kortizol küme baş ağrısında önleyici ilaçların etkisi başlayana kadar 2 hafta kadar kullanılmaktadır.

ÖNLEYİCİ TEDAVİDE İLAÇSIZ NELER YAPILABİLİR ?

 Baş bölgesindeki sinir dalları radyofrekans yöntemi ile çalışma düzeni yeniden ayarlanarak tedavi sağlanabilir. Bu işlem için iğneler ile röntgen altında bu sinirlere ulaşılır. Bu işlemler yarı cerrahi diyebileceğimiz işlemlerdir. Uygun şekilde yapıldığında ameliyata göre yan etkiler az gözlenir. Yine başka çare kalmayan hastalarda beyindeki bazı merkezlere yerleştirilen pil ile ağrı kontrol altına alınabilir.