• erkan@agritedaviunitesi.com
  • 0 534 859 51 73
  • Uz.Dr.Erkan TEYİN

Migren

MİGREN NEDİR ?

 Dönemsel ataklar halinde gelen, baş ağrısı ve aşağıda anlatacağımız diğer bazı rahatsızlıları da kendinde belli eden nörolojik (sinirsel ) bir hastalıktır. Batı toplumunda erişkin nüfustan her 100 kişiden 12 sinde migren hastalığı gözlenir.

MİGREN ATAĞI BAŞLAYACAĞINI NASIL BELLİ EDER ?

 Migren başlamadan önce saatler veya birkaç gün içinde hastaların bir kısmında aşırı hareketlilik, yerinde duramama, heyecan görülürken diğer bir grupta hareketsizlik ve depresyon gözlenebilir. Yine bu dönemde bazı yiyeceklere özlem duyulabilir (çikolata gibi). Tekrarlayan esnemeler gözlenebilir.

GÖZ ÖNÜNDE UÇUŞAN IŞIKLAR HER MİGRENDE GÖRÜLÜR MÜ ?

 Bazı migren hastaları baş ağrısı başlamadan önce AURA dediğimiz bir dönem geçirir. Bu dönemde gözde zigzag veya U harfi şeklinde parlak ışık çakmaları ve çizgileri uçuruş (gözün önünde uçuşan siyah noktalar başka nedenlerden olur). Bazen görme kaybı da olabilir. Bu dönemde yine yüzün bir tarafında veya vücudun bir tarafında iğnelenme hissi olabilir. Nadiren konuşma bozukluğu ortaya çıkar. Bu dönem baş ağrısından bir saat önce genellikle başlar. 5 dakika ile 1 saat arasında sürer. Bu şikayetler başladıktan bir saat sonra baş ağrısı başlar. İlginç olarak ta bazı hastalarda aura dediğimiz bulgular gelişsede baş ağrısı çekmezler.

MİGRENDE NASIL BİR BAŞ AĞRISI OLUR ?

 Migren ataklar halinde gelen bir hastalıktır. Ataklar arasında başka bir hastalık yoksa baş ağrısı olmaz. Zonklayıcı tarzda bir ağrıdır. Bunun anlamı sanki ağrıyan yerde nabız atıyor ve her nabız atışıyla ağrı artıyor gibi hissedilir. Hastalar enseden başlayan veya gözün arkasından başlayan ağrı tarif ederler. Başın iki yarısında aynı anda görülme olasılığı düşüktür. Genellikle başın bir yarısını tutar. Ağrı ataktan atağa gezebilir. Başın bir sağ tarafını bir sol tarafını bir arkasını bir önünü tutabilir. Tek taraflı hep aynı yerde ağrı varsa başka hastalıklardan da şüphelenmek gerekir. Ağrı genellikle iş yaptırmayacak kadar şiddetlidir. Beraberinde bulantı kusma görülme olasılığı yüksektir. Işıktan ve sesten rahatsız olunur. Kapalı alana gitme uyuma belli oranda rahatlatır.

BAŞ AĞRISI NE ZAMAN SONLANIR ?

 Hiçbir ilaç alınmaz ise ve migren hastalığına bağlı bir yan hastalık oluşmadı ise 72 saat içinde migren atağı sonlanır.

OLUŞAN YAN HASTALIKLAR NELERDİR ?

 Baş ağrısı ilaçlarının bir kısmı fazla kullanılırsa ters etki ile baş ağrısı yaratır. Migren hastalarının ağrısının uzama sebeplerinden biri budur. Bulantı ve kusma ile ortaya çıkacak vucut sularının ve minerallerinin denge bozukluğu da başka bir sebeptir. Bunlardan daha zor tedavi edilen ve önemlisi ancak çok nadir görüleni ise migrenin tetiklediği damar tıkanıklığı ve tıkanıklık sonrası beyinde oluşan hasarlardır.

MİGREN AĞRISINI TETİKLEYEN SEBEBLER VAR MIDIR ?

 Evet vardır. Yiyecek ve içecekler bunlardan biridir. Yemek düzeninde oluşacak değişikliklerde baş ağrısı yapabilir. Kan şekerin düşmesi tetikleyici bir sebep olabilir. Ayrıca basınç değişiklikleri de baş ağrısını tetikleyebilir. Yüksek bir tepeye çıkmak veya inmek, uçak seyahatleri gibi olayları basınç değişikliği olarak gösterebiliriz. Bayanlarda adet dönemlerinde oluşan hormonel değişiklikler diğer bir ağrı sebebidir. Parlak ışığa bakmada ağrıyı artırabilir. Sigara içimi veya dumanı baş ağrısının başlamasına sebep olabilir. Benzin mazot kokusu veya tam aksi parfüm kokusu baş ağrısını tetikleyebilir. Hayat akışı içinde oluşabilecek ekstra sıkıntılarda baş ağrısını başlatabilir.

MİGRENİN GİDİŞATI NASIL OLMAKTADIR. TAMAMERN İYİLEŞME OLUR MU ?

 Migren esas olarak eğitimini bitirmiş bireyler, kariyere başlayanlar, çocuklarını büyütenler, yaşlı akrabalarına bakmaya başlayanlar gibi genç ve orta yaşlı insanların hastalığıdır. Çocuklarda ve ileri yaşta da görülse de daha nadirdir. Gidişatı iyi olan bir hastalıktır. Kendi kendini sınırlar. Her ne kadar tamamen tedavi edilebilir olmasa da ataklar arasında hastaları etkilemez.