• erkan@agritedaviunitesi.com
  • 0 534 859 51 73
  • Uz.Dr.Erkan TEYİN

Migrende Alternatif Tedaviler

MİGRENDE ALTERNATİF TEDAVİLER

 Migren hastalarının bir kısmı alternatif tedavilere yönlenmektedir. Bunun nedenleri arasında yeterli ve düzgün tedavi almamalarından doğan başarısızlık, ilaç kullanmama isteği, doktor olmayan terapistin hastaya daha çok zaman ayırıp ilgilenmesi, alternatif tedavilerin daha modern olduğu hasta tarafından düşünülmesi gibi sebepleri etkin sayabiliriz.

ALTERNATİF TEDAVİLER NELERDİR ?

 Alternatif tedaviler içinde aromaterapi, bitkisel ilaçlar, masaj, akupunktur, botoks uygulamaları sayılabilir.

ALTERNATİF TEDAVİLER ZARARLI MIDIR ?

 Kullanılan bitkisel kökenli ilaçlar ve aromaterapi hastada yan etki yaratmıyorsa veya var olan diğer hastalıklarını kötüleştirmiyorsa doktoruna danışmak ve tıbbi diğer tedavilerini terk etmemek koşuluyla kullanılabilir. Ancak bu işin ticaretini yapan bazı kişilerin hastaları sömürdüğünü de unutmamalıdır.

 Yine masaj ve akupunktur doğru kişiler tarafından yapıldığında oldukça faydalı ve yan etkisi olmayan yöntemlerdir. Botoks uygulamalarınıda katarsak son üç tedavi yöntemi fizyoterapist ve doktorlarca bilimsel olarak uygulanmaktadır.

BİTKİSEL TEDAVİDE KULLANILAN BİR BİTKİ BİLİMSEL OLARAK DEĞERLENDİRİLMİŞ MİDİR ?

 Kasımpatı migrenin atak sayısını azaltabileceğine dahil bilimsel çalışmalar vardır. Baş ağrısı ile beraber ışıktan rahatsız olma, bulantı kusma gibi şikayetleri azaltabileceği gösterilmiştir. Ancak piyasada satılan kasımpatı bitkisel ilaçlarının dozu farklı olabileceğinden kullanmayı tercih edenler dikkatli olmalıdır. Bilinen yan etkileri arasında ağızda yara, aftlar ve tat alma duyusunda değişiklikler sayılabilir. Evde yapılan bitkisel kökenli çayların ise migreni azalttığına dâhil delil yoktur.

 Riboflabin denen vitaminin ve magnezyum mineralinin etkili şekilde migreni önlediğini söylenmektedir. Bu vitamini ve minerali doktorunuzun kontrolü ve önerisi doğrultusunda kullanabilirsiniz.

FİZİKSEL YÖNTEMLER NELERDİR ?

 Biyofeedback ve gevşeme eksersizleri migren ağrısını azaltabilmektedir. Biyofeedback nefes alma, kalp hızı gibi istemsiz davranışları, istemli kontrol altında tutmaya çalışma egzersizleridir. Gevşeme eksersizleri ise daha kolay yapılabilen kas gevşetme, ruh gevşetme eksersizleridir. Gerilimi azaltarak migren sıklığını azaltabilir.

 Yine ciltten boyna uygulanan düşük akımlı elektriğin (TENS) uyarısı ile yapılan tedavinin migreni azatlığına dâhil delil olmasa da kullanılmasında bir sakınca yoktur. Migrenle beraber olan kas kasılmalarını kontrol altına alarak rahatlama sağlayabilir.