• erkan@agritedaviunitesi.com
  • 0 534 859 51 73
  • Uz.Dr.Erkan TEYİN

Başım Ağrıyor Çaresi Var mı ?

Süreğen (kronik) baş ağrısında ne zaman doktora başvurmak gerekir ?

 Aşağıdaki test size yardımcı olacaktır. Her sorunun cevabının puanı testtin alt kısmına yazılmıştır. Her bir sorunun puanını toplayın ve açıklamasında denk gelen kısmı okuyun.

Baş Ağrısı

BAŞAĞRISI ETKİ TESTİ

Aldığınız Puan Ne Anlama Gelir ?

60 veya Daha Fazla Puan Aldıysanız

Baş ağrılarınız yaşamınızı son derece fazla etkiliyor. Diğer baş ağrısı çekenlerden daha ciddi düzeyde yaşamınızı kısıtlayacak baş ağrınız ve belirtileriniz olabilir. Baş ağrılarınızın aile, iş, okul veya sosyal faaliyetler gibi yaşamınızdaki önemli şeylerden zevk almanızı engellemesine izin vermeyin.

HIT-6 testinin sonuçları ve baş ağrılarınız hakkında doktorunuzla konuşmak için hemen bugün bir randevu alın.

56 . 59 Arasında Puan Aldıysanız

Baş ağrılarınız yaşamınızı önemli bir şekilde etkiliyor. Bunun sonucu olarak, çektiğiniz ciddi baş ağrıları ve diğer belirtiler nedeniyle ailenizden, işinizden, okulunuzdan veya sosyal faaliyetlerden uzak kalmanız gerekebilir.HIT-6 testinin sonuçları ve baş ağrılarınız hakkında doktorunuzla konuşmak için hemen bugün bir randevu alın.

50 . 55 Arasında Puan Aldıysanız

Baş ağrılarınız yaşamınızı biraz etkiliyor. Baş ağrılarınız nedeniyle ailenizden, işinizden, okulunuzdan veya sosyal faaliyetlerinizden uzak kalmak zorunda değilsiniz.HIT-6 testinizin sonuçları ve baş ağrılarınız hakkında bir sonraki randevunuzda mutlaka doktorunuzla konuşun.

49 ve Daha Az Puan Aldıysanız

Baş ağrılarınız henüz normal yaşamınızı çok az etkiliyor veya hiç etkilemiyor. HIT-6 testini her ay uygulamanızı ve baş ağrılarınızın yaşamınızı nasıl etkilediğini kontrol etmeye devam etmenizi öneririz.

HIT-6 Testinizin Sonucu 50 veya Daha Yüksekse

Test sonuçlarını mutlaka doktorunuzla konuşun.

Doktorunuza gittiğiniz zaman HIT-6 testinizin sonuçlarını yanınızda bulundurun. Yapılan araştırmalar, baş ağrınızın yaşamınızı ne derece etkilediğinin doktorunuz tarafından bilindiği takdirde daha başarılı bir tedavi programı uygulandığını göstermektedir ve bu programa ilaç tedavisi de dahil olabilir.

HIT Testini ayrıca www.headachetest.com adresi üzerinden Internet yoluyla da alabilirsiniz. Internet üzerinden alınan bu test interaktif olup İngilizce olarak sunulmaktadır.

Gerilim tipi baş ağrısı nedir ?

En sık görülen baş ağrısı tiplerinden biridir. Baş ağrısı şikayeti ile baş vuran hastaların çoğu bu ağrı tipine sahiptir. Migren hastaları da dahil olmak üzere diğer baş ağrısı şikayeti olan hastalarda da sıklıkla beraber bulunur. Hafif ve orta basınç veya sıkma şeklinde künt bir ağrıdır. Gerilim tipi baş ağrısı migrendeki ağrıya zıt olarak hastanın çalışmasını engelleyecek kadar şiddetli değildir. Hastalar saç bandı şeklinde yayılan bir ağrı tarifler. Başın iki tarafını da tutar. Başın ön kısmında ve yan kısmında sık yerleşir. Daha az olarak da ensede yerleşir.

Baş Ağrısı Migren Tedavi

Ne gibi şikayetler yaratır ?

Hastalar baş ağrısının yanı sıra ışıktan veya sesten rahatsız olurlar. Nadiren bulantı yaratsa da kusma olmaz. Günlük normal hareketler (yürüme merdiven çıkma) ağrının ortaya çıkmasına veya kötüleşmesine nede olmaz.

Gerilim tipi baş ağrısına neden olabilecek olaylar nelerdir ?

Bu ağrı genellikle 20 yaş civarında başlar. Ancak hastalar incelendiğinde 100 hastanın 15 tanesinde 10 yaşından öncede benzer şikayetler olduğunu görüyoruz. Stres ağız ve çene hastalıkları, sinirlilik, depresyon, endişe ve heyecan, kas zorlanmaları, aşırı çalışma, uykusuzluk ağrıların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Kadınlarda adet döneminde kötüleşebilir.

Uyku bozukluğu ile ilişkisi nedir ?

Gerilim baş ağrısı olan hastalarda derin uyku azalmış yüzeysel uyku artmıştır.

Sebebi nedir ?

Kötü kullanılan baş ve boyun bölgesi kaslarının ağrılı uyarı yaratması sonucu veya stres gibi uyarılar sonucunda beyinde oluşan kimyasal değişikler sonucu kasların sürekli kasılı durması ile oluştuğu düşünülmektedir.

Hastada görülme sıklığı nedir ?

Bu ağrının tiplendirmesi hastada görülme sıklığına göre yapılmıştır. Hastaların bir kısmında tekrarlayıcı tarzda olup ara dönemlerde hastanın şikayeti olmaz. Ayda 15 günden az baş ağrısı yaşarlar. Bu sayının üzerindeki baş ağrısına ise süreğen baş ağrısı denir.

Hayatı tehlikeye sokacak bir sorun yaratır mı ?

Hayır yaratmaz ancak hayat kalitesini bozar. Doktorunuza kontrol olduktan sonra ağrının tipi değişmediği sürece telaş etmeye gerek yoktur.

Tedavinde neler yapılmaktadır ?

Bu rahatsızlıkta ilaç tedavisinin yanı sıra akupunktur, botoks, gevşetme eksersizleri, stres ile baş etmeyi öğrenme yöntemleri kullanılamaktadır.

GERİLİM TİPİ BAŞ ARISINDA TEDAVİ PLANLAMASI NASIL YAPILIR ?

Aylık ağrı sayısı önemli. Ağrı şiddeti de bunda etkisi var. Ancak hastaların bir kısmında sık kullanılan ağrı kesicilerin ters etki yaparak baş ağrısı yapabilecekleri unutulmamalıdır. Gerilim tipi baş ağrısında atak tedavisi ve önleyici tedavi şeklinde planlanır.

ATAK AĞRI TEDAVİSİ NASIL YAPILMALIDIR ?

Gerilim tipi baş ağrısı olan hastalarının bir çoğu doktora basit ağrı kesiciler ile geçmeyen baş ağrısı şikayeti ile gelir. Daha önce baş ağrısı için ilaç kullanmayan biri iseniz, veya basit baş ağrısı ilaçları baş ağrınızı bazen geçiriyor bazen geçirmiyor ise dahi ilk kullanılacak ilaçlar bunlardır. Bu grup içine içindeki etken maddesi parasetamol, naproksen, diklofenak, ibuprofen vb. kolay ulaşılır ilaçlar girmektedir. Mutlaka doktor tavsiyesi ve muayenesi sonrasında kullanılmalıdır. Adı basit olsa da bu ilaçlar yüzünden gelişebilecek kanama ve karaciğer bozuklukları hayatı tehlikeye atabilir.

KAS GEVŞETİCİ VE SAKİNLEŞTİRİCİ İLAÇLARIN TEDAVİDE YERİ NEDİR ?

Etkileri kısıtlıdır. Kullanılmalarında sakınca yoktur. Yan etkiler oluşmadığı sürece dönemler halinde kullanmaktayız.

ÖNLEYİCİ TEDAVİ NEDİR NE ZAMAN KULLANILIR ?

Haftada 2 baş ağrısı olan hastalara önleyici tedavi başlanmalıdır. Önleyici tedavide depresyon ilaçları kullanılmaktadır. Diğer bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar gerilim tipi baş ağrısında da önleyici tedavisinde kullanılır. Tansiyon yüksekliği veya çarpıntı tedavisinde kullanılan ilaçlardan bir kısmı bu amaç ile kullanılır. Bu tür ilaçların uyku problemleri, unutkanlık, depresyon, karın ağrısı, kilo alımı, kabızlık, tansiyon düşüklüğü yapabilir gibi yan etkileri olabilir. Sara nöbetinde kullanılan bazı ilaçlarda gerilim tipi baş ağrısında faydalıdır. Mide bulantısı kusma sersemlik hali, saç dökülmesi, titreme yapabilir. Çok nadiren karaciğere zarar verebilir.

AKUPUNKTUR MİGRENDE ETKİLİMİDİR ?

Akupunktur uygulamasından fayda gören bir çok hasta vardır. Ancak tüm hastalar akupunkturdan fayda görmez. Bilinçli ellerde yapılan bir akupunkturun yan etkisi olmadığından uygulanmasında bir sakınca yoktur. Uygulanan akupunktur sonucu hasta fayda gördüğünü söylüyorsa dönemler halinde tekrarlanan tedaviler alabilir.

Kas uyarılması yönteminde ise baş ve boyunda derin kaslara akupunktur ile uyarı yapılarak tedavi yapılmaya çalışılır. Birde iğnesiz olarak çalışan ve aynı etkiyi gösterdiği belirtilen lazer akupunktur cihazları vardır.

BOTOKS ETKİLİMİDİR ?

Tartışmalı olsa da fayda gördüğünü söyleyen hastalar vardır. Her hastada etkili olmayacağı birinci husustur. İkincisi botoksun etkisinin 8 ila 16 hafta arasında olduğu ve sonrasında tekrarlamak gerektirebileceğidir. Diğeri ise her tekrarlamada vücudun vereceği tepkiden dolayı etkinliğinin azalabileceğidir.

FİZİKSEL YÖNTEMLER NELERDİR ?

Biyofeedback ve gevşeme eksersizleri baş ağrısını azaltabilmektedir. Biyofeedback nefes alma, kalp hızı gibi istemsiz davranışları, istemli kontrol altında tutmaya çalışma egzersizleridir. Gevşeme eksersizleri ise daha kolay yapılabilen kas gevşetme, ruh gevşetme eksersizleridir. Gerilimi azaltarak baş ağrısının sıklığını azaltabilir.

KÜME TİPİ BAŞ AĞRISI NEDİR ?

Küme baş ağrısı dönemler halinde gelen, gün içinde geçip bir süre sonra tekrar başlayan bir ağrı çeşididir. Küme baş ağrısı denmesinin sebebi gün içinde 8 kez tekrarlaya bilmesi, bir ağrı kümesi oluşturup sonlanmasıdır.

KÜME BAŞ AĞRISI NASIL TANI KONUR ?

Ağrı tipik bir özellik verir. Şiddetli bir ağrıdır. Başın tek tarafını tutar. 25 ila 180 dakika arasında devam edip sonlanır. Aynı gün içinde benzer şekilli 1 ila 8 kere tekrarlayabilir. Ağrı bu şekilde tekrarlayarak genellikle 2 hafta ila 3 ay içinde devam eder. 1 hafta gibi kısa bir dönem olabileceği gibi 1 yıl kadarda uzayabilir. Bu sürelerin sonunda hasta baş ağrısız en az bir aylık bir rahat süre geçirir. Bazen bu rahat durum yıllarca sürebilir. Hastaların % 10-20 sinde ise rahat geçen ağrısız dönem olmaz sürekli bir ağrı olur.

KİMLERDE GÖZLENİR ?

Erkeklerde bayanlara göre 3-4 kat daha fazla gözlenir. Genellikle 20- 40 yaşlar arasında başlar. Göz arkasında ve kulak üst kısmında ağrı hissederler.

BERABER GELİŞEN BAŞKA ŞİKAYETLER VAR MI ?

– Hastaların ağrılı taraftaki gözünde iğnelenme hissi, yaşarma olabilir. Baş ağrısı ile aynı taraftaki burun deliğinde tıkanma ve burun akıntısı olabilir. Aynı taraf göz kapağında ödem ve şişlik gözlenebilir. Baş ağrısı ile aynı tarafta alında ve yüzde tek taraflı terleme olabilir. Göz kapağında düşme gözde ve göz bebeğinde ağrı ile eşzamanlı küçülme olabilir. Hasta baş ağrılı dönemde kendini yorgun ve sinirli hissedebilir.

SEBEBİ NEDİR VE ENDİŞELENECEK BİR SAĞLIK SORUNU YARATIR MI ?

Sebebi yine tam olarak binmese de beyin içindeki damarların duyarlı olması, gevşeme kasılma kusuru olması ve beyindeki bazı merkezlerin çalışmasının fazla olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Hastalar ilk atak geçirdiğinde beyin kanaması ağrısının ayırt edilmesi ve tanı konması gerekir. küme tipi baş ağrısı tanısı konduktan sonra ise hayat kalitesini bozmaktan başka bir tehlike yaratmaz.

KÜME TİPİ BAŞ AĞRISINDA ATAK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ?

Hızla çok şiddetli bir baş ağrısına dönüştüğünden tedavide hızlı ve etkili olması gerekmektedir. Hastaneye başvuran hastalara saf oksijen ile nefes alma tedavisi etkili bir yöntemdir. Bu oksijen tedavisinde, baş ağrısı geçse de 15 -20 dakika devam edilmelidir. Bu tedavinin yan etkisi olmamasına ve rahatlıkla aynı gün tekrar kullanılabilmesine rağmen dezavantajları da vardır. Birincisi oksijen tedavisi için hastanın sağlık kuruluşuna gitmesini gerektir. Diğer dezavantajda ağrının bir iki saat sonra tekrar etme ihtimalinin olmasıdır. Çok dirençli geçirilemeyen küme baş ağrısında basınç odasında oksijen tedavisi uygulanması ağrıyı önleyebilir.

ATAK TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇ TEDAVİLERİ NELERDİR ?

Atak şiddetli ağrıya sebeb olduğu için ağızdan alınan ilaçlardan çok cilt altına uygulanan ilaçlar tercih edilmektedir. Migren tedavisinde de kullanılan triptan grubu ilaçlar bu baş ağrısında etkili olmaktadır. Bu ilaçların tamamı baş ağrısı atağı varken kullanılır. Baş ağrısı yokken kullanılması baş ağrısının başlamasını engellemez. Daha baş ağrısı hafifken bu ilaçların kullanılması etkiyi artırır. Baş ağrısı iki saat içinde geçmez ise doktorunuzun da tavsiyesi ile tekrarlanabilir. Küme tipi baş ağrısında cilt altı tipleri etkili olsa da, iğne olamayan hastalarda ağızdan bu ilaçlar kullanılabilmektedir. Ancak yararı cilt altına yapılan kadar etkili olmamaktadır. Kusursuz değillerdir. Kalp hastaları için risk teşkil edebilir. Göğüs boyun gibi bölgelerde kasılma hissi, uyku hali sersemlik, yorgunluk gibi yan etkiler oluşturabilir. Atak tevdisinde bazı tansiyon ilaçları, basit ağrı kesicilerin iğne tipleri, magnezyum denen mineralin damar içine verilen tipi de etkilidir.

AĞRI HEKİMLERİNCE YAPILABİLECEK BAŞKA YÖNTEMLER VAR MIDIR ?

Burundan sokulan ucu bölgesel uyuşturucu ilaç emdirilmiş pamuklu çubuk ile kafa sinirlerinden birinin çalışmasının yavaşlatılması ağrıyı azaltabilmektedir. Zararsız olan bu yöntem hastalara da öğretilip evde kendi tedavilerini yapmaları sağlanmaktadır. Burun kanaması dışında yan etki beklemeyiz.

KÜME BAŞ AĞRISININ BAŞLAMASINI ÖNLEYİCİ TEDAVİDE NELER YAPILMAKTADIR ?

Bazı tansiyon ilaçları tansiyon tedavisinden bağımsız şekilde küme baş ağrısının başlamasını engelleyebilmektedir. Aynı şekilde bazı sara ilaçları da sinirlerin çalışmasını düzenleyerek küme baş ağrısını engellemektedir. Kortizol küme baş ağrısında önleyici ilaçların etkisi başlayana kadar 2 hafta kadar kullanılmaktadır.

ÖNLEYİCİ TEDAVİDE İLAÇSIZ NELER YAPILABİLİR ?

Baş bölgesindeki sinir dalları radyofrekans yöntemi ile çalışma düzeni yeniden ayarlanarak tedavi sağlanabilir. Bu işlem için iğneler ile röntgen altında bu sinirlere ulaşılır. Bu işlemler yarı cerrahi diyebileceğimiz işlemlerdir. Uygun şekilde yapıldığında ameliyata göre yan etkiler az gözlenir. Yine başka çare kalmayan hastalarda beyindeki bazı merkezlere yerleştirilen pil ile ağrı kontrol altına alınabilir.

SEKSUYEL BAŞ AĞRISI NEDİR ?

Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında olan bir baş ağrısı tipidir. Yaşandığı dönem ve ağrı tipine göre 3 tipe ayrılır.

CİNSEL İLİŞKİ SIRASINDA ANİ ŞİDDETLİ BAŞ AĞRISININ NEDENİ NEDİR ?

İki sebebi olabilir. Önemli olan ve hayatı tehdit eden beyin kanaması bu hastalarda mutlaka ayırt edilmelidir. Bunun için özellikle ilk defa cinsel ilişki sırasında ani şiddetli baş ağrısı yaşayan hastalar mutlaka acil olarak doktora başvurup beyin kanaması geçirmediklerini ispat etmeleri gerekir. Hastada eğer beyin kanaması tanısı konmaz ise ve hastanın anlattıkları hastalığı karşılıyor ise seksual bal ağrısı tanısı koyabiliriz.

ANİ PATLAYICI TİPTE SEKSUAL BAŞ AĞRISI NASIL TANINIR ?

Seksuyel baş ağrıları arasında en sık gözlenen tiptir. Az öncede bahsettiğimiz gibi ilk atak ağrısında beyin kanaması tanısı almayan hastaların baş ağrısı baş ağrısı tipiktir. Orgazmdan hemen önce veya orgazm sırasında başlayan şiddetli bir ağrıdır. Ensede ve başın üst kısmında ağırlıklı olarak gözlenir. Başın her iki tarafında hissedilir. 15 dakika içinde yavaşça azalarak kaybolur ancak bazı hastalar 2 gün devam eden az bir ağrı şikâyetinde bulunabilir.

DURGUN TİP SEKSUYEL BAŞ AĞRISININ ÖZELLİKLERİ NEDİR ?

Seksuyel baş ağrısının ikinci tipi tipidir. İlişkinin erken dönemlerinde genellikle enseden başlar. İlişki esnasında başı saç bandı şeklinde sarmaya başlar. Orgazm sırasında en şiddetli halini alır. Orgazm sonrası hızlı bir şekilde ağrı kaybolur. Eğer orgazm olmadan ilişki kesilir ise yine ağrı hızla kaybolur.

POZİSYONEL TİPTE SEKSUAL BAŞ AĞRISI ?

Patlayıcı tipte olduğu gibi orgazım sırasında başlar ve biter. Ancak farklı olarak ayağa kalkınca baş ağrısı yeniden başlar.

HANGİ HASTAYA MRI (emar) ÇEKİLMELİDİR ?

Seksuyel baş ağrısı olan her hastadan diğer hastalıkları ayırt etmek için MRI istenmelidir.

TEDAVİSİNDE NELER YAPILIYOR ?

Bir iki hafta ilişkiden uzak durmak atakları durdurabilir. Bu şekilde fayda sağlanamaz ise ilaçlı tedavilere ihtiyaç olabilir. Diğer baş ağrılarında da anlattığımız ilaçlar bu tip baş ağrısının tedavisinde kullanılır. Tansiyon tedavisinde kullanılan , sara nöbeti ve depresyonda kullanılan bir grup ilaç bu hastaların tedavisinde de kullanılmaktadır.