• erkan@agritedaviunitesi.com
  • 0 534 859 51 73
  • Uz.Dr.Erkan TEYİN

Ne Zaman Röntgen, Tomografi , MR Çekilmeli ?

Boyun-Bel ağrısında ne zaman hangi radyolojik işlemler (röntgen) yapılmalıdır ?

 Daha önce de bahsettiğimiz ve kırmızı bayrak adı verdiğimiz şikâyetler varsa (ağrı ile beraber kaka veya çiş kaçırma, kasıkta ve makat bölgesinde uyuşukluk karıncalaşma hissi, kollarda ve bacağınızda ileri derecede kuvvet kaybı) gecikmeden hastanın röntgen ve MR ı çekilmelidir. 20 yaşının altında veya 55 yaşının üstünde ortaya çıkan bel ağrısı, öncesinde yüksekten düşme gibi bir kaza olması, dirençli gittikçe artan bir ağrının varlığı, sebepsiz kilo kaybı, daha önceden var olan kanser verem gibi hastalıkların varlığı, uzun dönem steroid (kortizol) kullanıyor olma, kola-bacağa veya topuğa yayılan ağrı uyuşukluk kuvvet kaybı, omurilikte yapısal bozukluklar olması durumunda radyolojik işlemler yapılmalıdır. Yine 4 haftayı geçmesine rağmen geçmeyen bel ağrısında radyolojik işlem yapılmalıdır. Ağrı tedavisi yapılacak hastalar ile ameliyat olacak hastalardan radyolojik işlemler istenmelidir.

Röntgen, MR veya tomografi ne zaman çekilmelidir ?

 Hastalar ve doktorlar bazen en basit bel ağrısında dahi tomogrofi veya MR gibi ikinci üçüncü sırada yapılması gereken radyolojik işlemlere yönlenmekte, röntgen istememektedir. Oysa düz röntgen bir çok bel ağrısı için tanı koydurtucu olmaktadır.

Geçmeyen boyun-bel ağrısında başka hangi testler yapılmalıdır ?

 İltihaplar ve lösemi gibi bazı hastalıklar boyun-bel ağrısı yapabileceğinden kan sayımı, kanda iltihap arayan testler, romatizma testleri, kas ve sinirlerin çalışmasını kontrol eden EMG testi doktorunuz tarafından istenebilecek diğer testlerdir. Ancak doktorunuzun size zaman ayırıp yapacağı ayrıntılı muayene hepsinden değerlidir.